Δομές Πολιτισμού | του Δήμου

Για να ενημερωθείτε για τις Δράσεις / Εκδηλώσεις / Εκθέσεις, του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης επισκεφθείτε την Ιστοσελίδα του www.mgamuseum.gr

Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης

Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης είναι ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα στην υπηρεσία της κοινωνίας, ανοιχτό στο ευρύ κοινό ανεξαρτήτως εθνικότητας, καταγωγής, θρησκεύματος. Στόχοι του είναι η ερευνητική αναζήτηση, η απόκτηση, η μελέτη, η συντήρηση, η έκθεση και η προβολή των εικαστικών δημιουργιών οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στον ελληνικό πολιτισμικό χώρο ή που αφορούν στον ελληνικό πολιτισμό και κατά το χρονικό διάστημα των νεωτέρων χρόνων κυρίως, δηλαδή από τον 15ο αιώνα και εξής και ιδίως από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους (1832).Απώτερος σκοπός των δραστηριοτήτων του είναι η προαγωγή των ανωτέρω στο ευρύ κοινό, τοπικό, πανελλήνιο και διεθνές, ειδικότερα από σκοπιά πολιτισμική, εκπαιδευτική, εθνική και κοινωνική. Τα τελευταία χρόνια το Μουσείο δημιούργησε το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων το οποίο συνεργάζεται δημιουργικά με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου καθώς και πολλούς άλλους φορείς. Το εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό του διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και προσφέρει ένα ευρύ φάσμα εργαστηριακών μαθημάτων και εκπαιδευτικού υλικού στα παιδιά και τους νέους της Ρόδου, της Δωδεκανήσου αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας. Παράλληλα, το Μουσείο σύμφωνα με τη διεθνή μουσειολογική πρακτική εκδίδει βιβλία και καταλόγους Τέχνης, εκπαιδευτικά βιβλία και CD Rom για παιδιά, και όχι μόνο, παράγει μουσειακά αντικείμενα και δώρα που προεκτείνουν τη νεοελληνική τέχνη και προβάλλουν τους δημιουργούς της στην καθημερινή ζωή του ευρύτερου κοινού και της νέας γενιάς.

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Α.ΙΩΑΝΝΟΥ

Πλατεία Σύμης 2, τηλ. 2241036646 fax 2241023766
Συλλογές Χαρακτικής 19ου-20ου αιώνα (μόνιμη συλλογή), Ευρωπαϊκά Χαρακτικά – Δωδεκάνησα (κατά τη χειμερινή περίοδο), Εκδόσεις - Αφίσες, Μουσειακά Δώρα, (Στο κτήριο βρίσκονται και τα Γραφεία της Διεύθυνσης)

ΝΕΣΤΟΡΙΔΕΙΟ ΜΕΛΑΘΡΟ

Πλατεία Γ. Χαρίτου «100 Χουρμαδιές», τηλ.2241043780 - 2
Νεοελληνική Τέχνη 20ού αι., Μόνιμη Έκθεση Συλλογών, Εκπαιδευτικά Προγράμματα, Εκδόσεις - Αφίσες

ΝΕΑ ΠΤΕΡΥΓΑ ΝΕΣΤΟΡΙΔΕΙΟΥ

Ιωάννη και Πάολας Νεστορίδου (Πίσω από το Νεστορίδειο Μέλαθρο), τηλ.2241025780
Περιοδικές Εκθέσεις, Πολιτιστικά δρώμενα (Παρουσιάσεις βιβλίων, Επιστημονικές Ομιλίες, Μουσικές εκδηλώσεις κλπ)

ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

«Παλιό Συσσίτιο» Μεσαιωνική Πόλη, Σωκράτους 179, τηλ. 2241036646
Περιοδικές Εκθέσεις, Ευρωπαϊκά Χαρακτικά - Δωδεκάνησα, (κατά τη θερινή περίοδο)

Πρέπει να σημειωθεί, ότι Λογοτεχνικά Κέντρα, ιδρύθηκαν και λειτουργούν:
* στο Βίσμπυ (νησί Γκότλαντ Σουηδίας) το 1992
* δίπλα στις Πρέσπες το 1997, με την ονομασία «Ευρωβαλκανικό Άσυλο για Ποίηση και Ποιητές».
* στο Μπάρετς της Βόρειας Σουηδίας, το Μάιο του 2000, που δημιουργήθηκε από συγγραφείς από τη Σουηδία, Φινλανδία, Νορβηγία και Ρωσία

ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ & ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΩΝ ΡΟΔΟΥ

ΚΥΜΑΤΑ ΤΡΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ
Το Διεθνές Κέντρο Λογοτεχνών και Μεταφραστών Ρόδου – Κύματα Τριών Θαλασσών, ιδρύθηκε το 1996, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ροδίων και με στόχο να αποτελέσει ένα forum συνάντησης ανθρώπων του πνεύματος, λογοτεχνών και μεταφραστών, που οραματίζονται την αυριανή πνευματική Ευρώπη. Στο ψήφισμα που συντάχθηκε υπογραμμίζεται ότι το Κέντρο είναι «ανεξάρτητο διεθνές ίδρυμα ελεύθερου λόγου, ανοχής και ειρήνης». Η ίδρυση του Κέντρου αποφασίστηκε το 1994 κατά τη διάρκεια ταξιδιού στη Μαύρη Θάλασσα όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 400 συγγραφείς και μεταφραστές από 30 διαφορετικές χώρες. Οι συμμετέχοντες υιοθέτησαν το ψήφισμα της Ρόδου για ειρήνη και πολιτιστική συνεργασία, στο οποίο επίσης αναφέρεται: «Έχοντας δει τόσα διαφορετικά μεταξύ τους ιστορικά μνημεία, από τα περίφημα σκαλοπάτια της ταινίας του Αϊζενστάϊν έως τις καταπληκτικές ανασκαφές στην Έφεσο, οραματιστήκαμε μια μελλοντική Ευρώπη, στην οποία περιλαμβάνονται οι χώρες γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο και όπου τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης αποκτούν μια ζωτική και ισότιμη συμμετοχή». Στο ίδιο ψήφισμα, που εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου 1995 και υπογράφουν τα μέλη της εκλεγμένης επιτροπής εργασίας επισημαίνεται: «Λειτουργώντας διαχρονικά σαν ενδιάμεσος σταθμός μεταξύ εθνών και πολιτισμών, η Ρόδος διαθέτει την ικανότητα να προωθήσει άμεσα την ειρήνη φιλοξενώντας τις συνομιλίες Παλαιστινίων – Ισραηλιτών γύρω από τις δημοκρατικές δομές του νέου Παλαιστινιακού κράτους. Είναι η ποιότητα της γεφύρωσης αυτή καθεαυτή, μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών, που καθιστά τη Ρόδο λίκνο της νέας χιλιετίας, την ιδανική έδρα για ένα νέο και ανεξάρτητο διεθνές ίδρυμα ελεύθερου διαλόγου, ανοχής και ειρήνης».

Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου (ΔΟΠΑΡ)

Οι δραστηριότητες του, σύμφωνα και με το καταστατικό λειτουργίας του, προσανατολίζονται στην "ανάπτυξη και προσφορά καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, καλλιέργεια του καλλιτεχνικού αισθήματος και προαγωγή των τοπικών λαογραφικών καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων".

Για την υλοποίηση αυτών των στόχων ο Δ.Ο.Π.Α.Ρ. λειτουργεί για παιδιά και ενήλικες

Σημαντικά γεγονότα | Πολιτισμός

ΘΕΑΤΡΟ

1985-1990 Δημοτικό θέατρο Ρόδου
1990-2010 ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου
Πλούσια παραγωγή στο μοναδικό Εθνικό Θέατρο Ρόδου. Μεγάλες συμπαραγωγές με το Εθνικό Θέατρο, την Εθνική Λυρική Σκηνή κ.α. (Κύκλος Αρχαίου Δράματος, Φεστιβάλ Όπερας) Παρά την κατάργηση του παραμένουν ενεργά Δημοτικά Θεατρικά Εργαστήρια με πλούσια δράση.

ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ
ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
ΠΑΝΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

Περισσότερα Προγράμματα
& Δράσεις του Δήμου

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ημέρες μουσικής Φιλοξενεί σχήματα και καλλιτέχνες της ευρύτερης κλασικής μουσικής από όλο τον κόσμο (ορχήστρες, σχήματα μουσικής δωματίου, χορωδίες βυζαντινής μουσικής, σολίστ μουσικών οργάνων ή τραγουδιού κλπ), αναδεικνύοντας χώρους της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου. Πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο. Καλλιτεχνικός δ/ντής του φεστιβάλ είναι ο πιανίστας Τάσος Βενετοκλής και την παραγωγή έχει η Εταιρεία "Φόρμιγξ".

Website: www.musicinrhodes.gr

Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου - Arte Con Anima
H Arte Con Anima (ACA) είναι μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που από το 2004 διοργανώνει με επιτυχία τον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου στο νησί της Ρόδου.

Website: www.facebook.com/rhodespianocompetition

Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Πηνελόπης Σερδάρη, πραγματοποιείται στο ιστορικό μεσαιωνικό Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας, Θρησκευμάτων και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Ουνέσκο και οργανώνεται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό για την διάδοση των Τεχνών και του Ελληνικού Πολιτισμού, «Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου» και το Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού -Αθλητισμού, Δήμου Ρόδου, με την υποστήριξη του ΕΟΤ.

 Website: rhodes.com.gr/sites/international-festival-rhodes/

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ecofilm

Website: www.ecofilms.gr

Μεσαιωνικό φεστιβάλ Ρόδου

Το Μεσαιωνικό Ρόδο είναι μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός σύλλογος, που ιδρύθηκε το 2005 για τη δημιουργία και οργάνωση του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ρόδου, στα πλαίσια του οποίου αναπαράγονται παραδόσεις, θρύλοι και η ιστορία της Μεσαιωνικής Ρόδου, μέσα από δρώμενα, εργαστήρια και παιχνίδια. Το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ έγινε για πρώτη φορά πραγματικότητα το Μάιο του 2007, με στόχο να θεσμοθετηθεί σε ετήσια βάση. Με την αξιοποίηση του μοναδικού σκηνικού της Μεσαιωνικής Πόλης, τα δρώμενα του Μεσαιωνικού Ρόδου ζωντανεύουν τη Βυζαντινή και Μεσαιωνική περίοδο της Ιστορίας του νησιού, ενώ η δράση του στρέφεται γύρω από το τρίπτυχο: Επιμόρφωση – Πολιτισμός – Πολιτιστικός Τουρισμός

Website: www.medievalfestival.gr