Η Ρόδος είναι μια πολυπολιτισμική κοινότητα η οποία προσφέρει μία μοναδική οπτική της ανοχής και της αλληλεγγύης, καθώς και με μια εξαιρετική ευκαιρία συνδυασμού της βιωσιμότητας και εξωστρέφειας λόγω της νησιωτικότητάς της. Διαθέτει επίσης σημαντικές υποδομές μεταφορών και φιλοξενίας, που είναι έτοιμες να υποδεχθούν το μεγάλο κοινό του προγράμματος Ρόδος 2021. Το πολιτιστικό μας πρόγραμμα θα αποτελέσει μια διεθνή πλατφόρμα όπου οι καλλιτέχνες θα μπορούν να μοιραστούν τους καρπούς της δημιουργικότητάς τους. Η Ρόδος και τα Δωδεκάνησα θα είναι ιδανικό χώρος καλλιτεχνικής έκφρασης για να αναπτυχθεί ο διάλογος ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση.
Πυξίδα

Στόχος μας είναι να γιορτάσουμε την διαφορετικότητα! Θα ανοίξουμε πανιά μαζί με τις Τέχνες, θα δημιουργήσουμε και θα αισιοδοξήσουμε. Μπορούμε να καλλιεργήσουμε την αλληλεγγύη και την ειρηνική συνύπαρξη, οι οποίες είναι η βάση του διαπολιτισμικού διαλόγου.

Αυτό είναι το μήνυμα που σκοπεύουμε να διαδώσουμε στην Ευρώπη και τον κόσμο: Με θετική προσέγγιση, μέσα από τη συνδημιουργία μπορούμε να φέρουμε τους ανθρώπους πιο κοντά.

Εγχείρημα από κοινού

Τα κύρια στοιχεία της υποψηφιότητάς μας υποστηρίζονται από τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό του Δήμου σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματός μας θα υλοποιηθεί, ακόμα και χωρίς τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι, αν η Ρόδος επιλεγεί, θα υλοποιήσει και κάποιες δράσεις από τα προγράμματα των άλλων ελληνικών υποψηφιοτήτων. Κάθε μία από τις υποψήφιες πόλεις της χώρας μας περιλαμβάνει σημαντικά μηνύματα και ιδέες τα οποία μπορούμε να εντάξουμε από κοινού στο πολιτιστικό μας πρόγραμμα.

Η θέση στον χάρτη

Η Ρόδος βρίσκεται στο σταυροδρόμι δύο σημαντικών θαλάσσιων διαδρομών της Μεσογείου, ανάμεσα στο Αιγαίο και τα παράλια της Μέσης Ανατολής, και ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αφρική. Ως σημείο συνάντησης τριών ηπείρων, η Ρόδος έχει φιλοξενήσει πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς. Το πέρασμά τους από το νησί είναι εμφανές στα σύγχρονα και τα αρχαία μνημεία που είναι διάσπαρτα στο νησί, αλλά και σε πολλές εκφάνσεις του σύγχρονου πολιτιστικού προφίλ. Η πλούσια ιστορία και η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου εγγυώνται την βιωσιμότητα του καλλιτεχνικού μας προγράμματος με διεθνή απήχηση και μοναδικά διεθνή αντίκτυπο.

Το πολιτιστικό μας πρόγραμμα θα κάνει τα νησιά μας να φαίνεται ότι ταξιδεύουν από τη Δύση στην Ανατολή και πάλι πίσω. Ενώ οι διαδικτυακές και ψηφιακές μας δράσεις θα επιτρέψουν στην υποψηφιότητά μας να ξεφύγει από τα στενά όρια του χάρτη!

Για τους καλεσμένους μας

Η Ρόδος και τα Δωδεκάνησα είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην Ευρώπη, καθώς φιλοξενεί περισσότερα από τρία εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Με το πέρασμα του χρόνου, τα νησιά έχουν αναπτύξει ένα εκτενές σύστημα μεταφορών αλλά και υποδομές φιλοξενίας, που δεν συγκρίνονται με κανένα άλλο μέρος Ελλάδα. Η φυσική ομορφιά ήταν πάντα αυτό που προσέλκυε τους περισσότερους επισκέπτες στα νησιά μας αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει και σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε αυτή την αλλαγή. Το νησιωτικό μας σύμπλεγμα είναι η τέλεια πλατφόρμα για την μέγιστη δυνατή διάχυση ενός συνεκτικού πολιτιστικού προγράμματος με Ευρωπαϊκή διάσταση.

Η γειτονιά
Η υποψηφιότητα «Ρόδος-Δωδεκάνησος 2021» είναι η πρώτη στην ιστορία του θεσμού που αφορά σε νησιωτικό σύμπλεγμα. Συνεπώς, είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε σε βάθος ζητήματα που απασχολούν τις απομακρυσμένες περιοχές και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η ανάδειξη αυτών των ζητημάτων θα λάβει χώρα σε στενή συνεργασία με υποψήφιες πόλεις από την Ελλάδα, την Ρουμανία, και φυσικά με πόλεις που έφεραν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στο παρελθόν.

Επιπλέον, Η Ρόδος θα ενεργοποιήσει υφιστάμενα δίκτυα για να υπηρετήσουν το όραμα της υποψηφιότητας, περιλαμβανομένου και του εκτενέστατου δικτύου του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο.
Φιλοξενία

Η Ρόδος και η Δωδεκάνησος έχουν την απαραίτητη υποδομή για να φιλοξενήσουν και να ψυχαγωγήσουν περισσότερα από τρία εκατομμύρια. επισκεπτών ετησίως. Oι συνολικά 529 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην φιλοξενία προσφέρουν περισσότερα από 45.000 δωμάτια και περίπου 88.000 κλίνες. Όπως το ίδιο το νησί, οι υποδομές φιλοξενίας μας είναι ιδανικές για οικογένειες, επισκέπτες όλων των ηλικιών και φυσικά για ευπαθείς ομάδες.

Εάν κερδίσουμε τον τίτλο, σας προτείνουμε να κάνετε έγκαιρα την κράτησή σας.

ΔΕΣΜΟΙ { ΔΙΔΥΜΟΠΟΙΗΣΗ }

«Διδυμοποίηση είναι η συνάντηση δύο Δήμων για κοινές δράσεις στο πλαίσιο ενός Ευρωπαϊκού οράματος, που αντιμετωπίζουν προβλήματα και αναπτύσσουν συνεχώς όλο και πιο κοντινούς και φιλικούς δεσμούς μεταξύ τους». Με αυτά τα λόγια, ο Jean Bareth, ένας από τους ιδρυτές του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης, όρισε την διδυμοποίηση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1951.

Με αυτόν τον τρόπο περιέγραψε τις θεμελιώδεις αξίες της διδυμοποίησης: φιλία, συνεργασία και κοινή ευαισθητοποίηση των Ευρωπαϊκών λαών.

Η διδυμοποίηση είναι έκφραση της Ευρωπαϊκής ενότητας που πηγάζει από τους πολίτες και εξελίσσεται μαζί τους. Είναι πιθανότατα η πλέον δημοφιλής μέθοδος συνεργασίας, καθώς χιλιάδες πόλεις και χωριά διατρανώνουν -με κάθε ευκαιρία- με ποιες κοινότητες έχουν διδυμοποιηθεί. Επιπλέον, η διδυμοποίηση είναι ένα πολύ ευέλικτο «εργαλείο». Μπορεί να λάβει χώρα μεταξύ μικρών χωριών, πόλεων και πολύ μεγάλων πόλεων κλπ. Μπορεί να επικεντρωθεί σε ένα ευρύ φάσμα θεματικών, ενώ υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής για δύο ή περισσότερες κοινότητες.
Διδυμοποιημένες πόλεις
ΡΟΔΟΣ + ΑΒΙΛΑ (ΙΣΠΑΝΙΑ)
ΡΟΔΟΣ + ΚΟΝΣ-ΑΝ-ΟΥΣ (ΓΑΛΛΙΑ)
ΡΟΔΟΣ + ΛΕΜΕΣΟΣ (ΚΥΠΡΟΣ)
ΡΟΔΟΣ + ΝΙΟΥ ΜΠΡΩΝΦΕΛΣ (ΗΠΑ)
ΡΟΔΟΣ + ΠΕΡΘ (ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ)
ΡΟΔΟΣ + ΒΑΛΕΤΑ (ΜΑΛΤΑ)
ΡΟΔΟΣ + ΒΙΣΜΠΙ (ΣΟΥΗΔΙΑ)
ΡΟΔΟΣ + ΓΙΑΛΤΑ (ΡΩΣΙΑ)
ΡΟΔΟΣ + ΠΟΥΕΜΠΛΑ (ΜΕΞΙΚΟ)
ΡΟΔΟΣ + ΠΙΖΑ (ΙΤΑΛΙΑ)
ΡΟΔΟΣ + ΡΟΣΕΣ (ΙΣΠΑΝΙΑ)
ΡΟΔΟΣ + ΡΟΟΥΝΤ ΑΪΛΑΝΤ (ΗΠΑ)