ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Η Ρόδος, διαχρονικά, έχει να επιδείξει σημαντική ανάπτυξη της οικονομίας της, κυρίως μέσω του τουριστικού τομέα. Αυτό συνέβαλε στην ανάπτυξη και άλλων χώρων, όπως ο πολιτισμός. Συγκριτικά με τους άλλους χώρους ανάπτυξης όμως, ο πολιτισμός υστερούσε κυρίως στο συνεκτικό, μακροχρόνιο σχεδιασμό, παρόλο που διατηρούσε έναν πλούτο αξιόλογων υποδομών και χώρων πολιτισμού που καμία άλλη περιοχή στην Ελλάδα δεν διαθέτει.

Το όραμά μας και βασική προτεραιότητα μας είναι να οικοδομήσουμε την ανάπτυξη του πολιτιστικού τομέα, με Ευρωπαϊκή και Διεθνή διάσταση, στο παρόν και στο μέλλον, σε όλο το φάσμα των τεχνών: τη μουσική, τις παραστατικές τέχνες, το λαϊκό πολιτισμό, τις καλές τέχνες, τον κινηματογράφο, και την καλλιτεχνική εκπαίδευση. Βασικής προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση των δεσμών που ενώνουν την Ευρώπη με την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και ειδικότερα με την νοτιοανατολική της λεκάνη, δημιουργώντας κόμβους επικοινωνίας, διάδρασης, αλληλεγγύης και αρμονικής συνύπαρξης. Όραμα μας είναι να γίνει η Ρόδος Δημιουργικός Τόπος. Τόπος που να προσελκύει και να αναδεικνύει τους δημιουργικούς ανθρώπους, μέσω θεσμών, εγκαταστάσεων και Δημιουργικών Βιομηχανιών με μακροχρόνιο και όχι εφήμερο σχεδιασμό, με υψηλά επαγγελματικά δεδομένα, άρρηκτα συνδεδεμένα με την κοινωνία των πολιτών, τη νεολαία, την εκπαίδευση και τον ευπαθή πληθυσμό.

Η Ρόδος και τα Δωδεκάνησα είναι ο ιδανικός τόπος στα σύνορα της Ευρώπης για την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής ιδέας της Ενότητας μέσω της Τέχνης και του Πολιτισμού. Το πολιτιστικό πρόγραμμα Ρόδος 2021 είναι πρόγραμμα σε εξέλιξη. Προέκυψε από το διάλογο για τις ανάγκες των πολιτών. Τώρα, μέσα από την σύνθεση και την αφαίρεση, το πρόγραμμα θα πάρει πιο ξεκάθαρο χαρακτήρα, πιο στιβαρή δομή, επαγγελματικότητα, ρεαλισμό και θα αναδεικνύει την Ευρωπαϊκή και Διεθνή του διάσταση.

Επί της ουσίας ο στόχος και το όραμα είναι ένα! Ταξίδι στον Πολιτισμό. Ταξίδι στη Γνώση. Ταξίδι στην Τέχνη. Η Ρόδος και τα Δωδεκάνησα να γίνουν τόπος Δημιουργικών Ανθρώπων, Καλλιτεχνών, Δημιουργών, Πολιτών, Επισκεπτών και Ανθρώπων που αναζητούν καλύτερη ζωή στην ασφάλεια της Δημοκρατικής, Δημιουργικής Ευρώπης.
Νίκος Χατζηπαπάς