Με μεγάλο ενθουσιασμό, πίστη και πάθος εργαζόμαστε για αυτό το αποτέλεσμα.


"Σας προσκαλώ στο ταξίδι στο φως… "

Φώτης Χατζηδιάκος
Δήμαρχος Ρόδου

Το νησί της Ρόδου, η νύμφη του θεού Ήλιου κατά την μυθολογία, βρίσκεται στο Ανατολικό Αιγαίο.

Η πόλη της Ρόδου ιδρύθηκε το 408 π.Χ., στο βορειότερο άκρο του νησιού, από το «συνοικισμό» των τριών αρχαίων πόλεων του νησιού, της Καμείρου, της Ιαλυσού και της Λίνδου, με πρωτοβουλία του ολυμπιονίκη Δωριέα, γιου του Διαγόρα.

Σταυροδρόμι τριών ηπείρων, το νησί μας φιλοξένησε πολλούς πολιτισμούς που άφησαν τα χνάρια τους στην ιστορία μας, από τους Αρχαίους Έλληνες, τους Ρωμαίους, τους Βυζαντινούς, τους Ιππότες του τάγματος του Αγίου Ιωάννη, τους Οθωμανούς και τους Ιταλούς.

Η Ρόδος έχει πληθώρα μνημείων που τεκμηριώνουν το πλούσιο παρελθόν της. Το πιο σημαντικό από αυτά, η Μεσαιωνική Πόλη, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Διάφορες κουλτούρες και πολιτισμοί έχουν συνυπάρξει αρμονικά στο πέρασμα των αιώνων. Τα Μεσαιωνικά κτίρια, οι πλακόστρωτοι δρόμοι και δρομάκια, τα τζαμιά, η εβραϊκή συναγωγή, οι ορθόδοξες εκκλησίες, η μουσουλμανική βιβλιοθήκη, τα σιντριβάνια, οι πλατείες και τα πάρκα, τα παραδοσιακά μαγαζιά και επαγγέλματα, σμίγουν τις θύμισες του χθες με τα χρώματα του σήμερα.

Η Ρόδος πέρα από βραβευμένη ως ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμoύς, είναι ένα νησί που μένει στην καρδιά.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Ρόδος διεκδικεί τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.

Όραμα μας είναι η Ρόδος το 2021 να είναι μια περήφανη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, αντάξια αυτού του σημαντικού ευρωπαϊκού θεσμού, αντάξια της δικής της μεγάλης ιστορίας.

Παντού, όπου και να κοιτάξεις, βλέπεις μια παραμυθένια ομορφιά που τη στολίζουν σημάδια πολιτισμών και λαών που κατοίκησαν σε αυτό το νησί στο πέρασμα του χρόνου, αφήνοντας πίσω τους την κληρονομιά τους, κομμάτια ολόκληρα της ζωής τους.

Κι αυτή την ιδιαιτερότητα της Ρόδου ο χρόνος τη ζύμωσε και έπλασε τον ξεχωριστό πολιτισμό των κατοίκων της και μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται από φιλοξενία, ανοιχτό τρόπο σκέψης, ανοιχτή καρδιά και ανοιχτή αγκαλιά. Τις αρετές, δηλαδή, που εμπνέουν τους Ευρωπαίους πολίτες για να εδραιώσουν την Ευρώπη ως λίκνο ειρήνης, δημοκρατίας και πολιτισμού.

Η Ρόδος μέσα από το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, γίνεται πόλος έλξης της ελπίδας και της δημιουργίας.

Η υποψηφιότητά μας δίνει έμφαση στις σύγχρονες πολιτιστικές μορφές και εκφράσεις, στην καινοτομία, στην αειφόρο ανάπτυξη και στη συμμετοχή τοπικών, εθνικών και διεθνών καλλιτεχνών και πολιτιστικών οργανισμών, Ο Δήμος Ρόδου σε συνεργασία με όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης θα συμβάλει αφενός στη δημιουργία καινοτόμων πολιτιστικών προϊόντων και μεθόδων διαχείρισης του πολιτιστικού αποθέματος και αφετέρου στην καλλιέργεια κριτικής σκέψης και την ενθάρρυνση ανάληψης πρωτοβουλιών, ειδικότερα από τη νέα γενιά.

Η Ρόδος, μέσα από το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, θα αναγεννηθεί και θα διοχετεύσει το φως του πολιτισμού σ΄ολη την Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη."Σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι, σας θέλουμε μαζί μας… "

Τέρης Χατζηιωάννου
Αντιδήμαρχος Πολιτισμού